Cascade cymbidium pot planten

De botanische ouders van de Cascade Cymbidiums die wij telen, groeien in dode bomen en op rotswanden, op een hoogte van 1500 tot 2200 meter in streken van Taiwan, Vietnam en China.

Hier hebben de planten geen bloemen nodig die boven de plant uitkomen en zijn de bloemen gaan hangen. 

Voor ons is dit natuurlijk fantastisch want zo konden wij aan een Cymbidium plant komen die prachtig uitkomt in een hoge vaas of hangpot.

Verzorgingstips

In tegenstelling tot de meeste andere orchideeën heeft de Cymbidium wat meer water nodig, en moet hij qua watergift net zo behandeld worden als andere groene potplanten. Een vochtige potkluit is goed, echter de wortels mogen niet in het water staan.

Standplaats

Plaatst de Cymbidium op een lichte plek in de kamer of serre, zeker in de donkere wintermaanden heeft de plant zoveel mogelijk licht nodig.
In het voorjaar en de zomer oppassen dat de bladeren niet verbranden door het directe zonlicht.
De ideale temperatuur ligt tussen de 13 en 20 graden. In de woonkamer zal het vaak warmer zijn. Dit is geen probleem, maar de plant zal eerder uit gebloeid zijn. Kan de plant bij 13 graden wel 10 weken bloeien, bij 23 graden zal dit niet meer dan 3 weken zijn.
Vermijdt een standplaats boven de verwarming. De plant kan er wel tegen maar de bloemen zullen snel uit gebloeid zijn.

Bemesting

De Cymbidium heeft in de wintermaanden zeer weinig mest nodig. In het voorjaar, wanneer de plant is uitgebloeid en zich nieuwe scheuten ontwikkelen mag er regelmatig bemest worden met een mengmeststof die voldoende stikstof ( N) bevat.
In het najaar de mestfrequentie weer verminderen.

Overpotten

Barst de plant bijna uit zijn pot, dan is het de tijd om de plant te verpotten.
Zoek een hoge pot uit. Hierin groeien de wortels van de Cascade Cymbidium het beste.
Gebruik een luchtig mengsel van potaarde dat wel voldoende vocht vasthoudt. 

Bloemknoppen

De Cascade Cymbidium bloeit van nature één keer per jaar. Dus als u een plant gekocht heeft in januari zal deze op zijn vroegst weer in januari het daaropvolgende jaar nieuwe bloemtakken krijgen.

Het is niet zo gemakkelijk om dit voor elkaar te krijgen. Daarom hier wat tips:

  1. Geef de plant in de winter een zo’n licht mogelijke standplaats;
  2. Geef voldoende water zodat de plant in goede conditie blijft;
  3. Wanneer de plant is uitgebloeid, deze naar een koelere, lichte plek in huis verplaatsen en weinig water geven;
  4. Na 12 weken de plant weer naar een warmere plek verplaatsen en weer meer water geven. Ook mag in deze periode regelmatig mest worden toegediend;
  5. Indien mogelijk, mag de plant in de zomermaanden worden buitengeplaatst. Niet in de felle zon, wel op een lichte plaats. Houdt de potkluit vochtig. Eventueel met pot en al in de grond zetten zodat deze minder snel uitdroogt;
  6. In het najaar als de buitentemperaturen onder de 10 graden komen, de plant weer naar binnenhalen.

Veel succes!