Met de juiste verzorging zal uw Cymbidium u jarenlang belonen met prachtige bloemen in de wintermaanden.


Standplaats

Plaats de Cymbidium op een lichte plek in de kamer of serre. Zeker in de donkere wintermaanden heeft de plant al het licht nodig dat er is. De ideale temperatuur tijdens de bloei ligt tussen de 12 en 18 graden. In de woonkamer zal het vaak warmer zijn. Dit is geen probleem, wel zullen de bloemen eerder uitgebloeid zijn. Bij 12 graden kan de plant wel twaalf weken bloeien, bij 21 graden zal dit niet meer dan drie weken zijn. Vermijd een standplaats boven de verwarming. Als uw plant voor een raam op het zuiden staat, pas dan op dat de bladeren in het voorjaar en de zomer niet verbranden door het directe zonlicht.


Water geven
De Cascade Cymbidium heeft meer water nodig dan vele andere orchideeën, omdat het een aardorchidee is en geen epyfiet. U kunt de Cascade Cymbidium ongeveer hetzelfde behandelen als andere potplanten.

Er zijn drie manieren om de plant water te geven:
1. Eens in de week de pot in een bak water dompelen en deze ongeveer drie minuten laten staan. Daarna goed laten uitlekken, zodat de wortels niet in het water komen te staan; 
2. Twee keer per week met de gieter vanaf boven water geven. Zorg ervoor dat de wortels niet in het water komen te staan, liever wat te droog dan te nat;
3. In de onderkant van de kweekpot een waterstick steken, ongeveer 1/3 in de pot en 2/3 eronder. Dan de plant in een hoge, waterdichte overpot zetten en deze zover vullen dat de kweekpot net niet in het water komt te staan. Dan zal de waterstick 7 cm in het water staan en zorgen dat de pot voldoende vochtig blijft. Eens in de 3 weken de overpot bijvullen. 

Bemesting
De Cymbidium heeft in de wintermaanden zeer weinig mest nodig. In het voorjaar, als de plant uitgebloeid is en er zich nieuwe scheuten ontwikkelen, mag er regelmatig bemest worden met een mengmeststof die voldoende stikstof (N) bevat. In het najaar de frequentie van mest toedienen weer verminderen.

Overpotten

Als de plant bijna uit zijn pot barst, dan is het tijd om de plant te verpotten. Zoek een hoge pot uit, want hierin groeien de wortels van de Cascade Cymbidium het best. Gebruik een luchtig mengsel, maar zeker geen gewoon orchideeën mengsel. Voor Cymbidiums houdt dit mengsel te weinig water vast. In onze webshop vindt u een speciaal Cymbidium mengsel, waarin we ook onze eigen planten opkweken. 

Bloemknoppen

De Cascade Cymbidium bloeit van nature een keer per jaar, dus als u een plant heeft gekocht in januari zal deze op zijn vroegst pas weer in januari het volgende jaar nieuwe bloemtakken krijgen.

Het is niet zo gemakkelijk om dit voor elkaar te krijgen, dus daarom hier wat tips:

  • Geef de plant in de winter een zo’n licht mogelijke standplaats;
  • Geef voldoende water, zodat de plant in goede conditie blijft;
  • Is de plant uitgebloeid, zoek dan een koelere plaats in huis met veel licht en geef minder water;
  • Zet de plant na twaalf weken weer op een warmere plaats en geef weer voldoende water. Ook mag er in deze periode regelmatig mest toegediend worden;
  • Zet de plant - indien mogelijk - in de zomermaanden buiten, niet in de felle zon, maar wel op een lichte plaats. Houd de potkluit vochtig. Eventueel zet u de plant met pot en al in de grond, zodat deze minder snel uitdroogt;
  • Haal de plant in het najaar, als de buitentemperaturen onder de 10 graden komen, weer naar binnen.

 

Veel succes!