18-04-2024, eind van het bloei seizoen en begin van het groeiseizoen.

18-04-2024

Het oogst seizoen van de cascade cymbidiums is nu echt afgelopen, wel hebben we nog enkele mooie Cali night en Devon railway planten in bloei staan, maar deze zijn niet voor de verkoop.
Ook zijn alle planten weer uitgezet, zodat ze optimaal licht kunnen opvangen voor het groei seizoen, dit is nodig om de scheuten zwaar te laten uitgroeien zodat er makkelijk nieuwe bloemtakken in komen voor komende winter. Ja, dus licht is heel belangrijk maar we gaan ook de periode in dat er te veel licht kan zijn, daarom is het dek van de kassen afgelopen weer voorzien van een dun laagje krijt zodat er geen directe zon straling meer op de planten komt.
Dus we willen wel veel licht maar niet de directe straling van de zon.
Ook hebben we afgelopen maanden al de plantjes die we in de trays hadden staan opgepot en in de grote kas gezet, groeien maar.
Het is nu de periode dat we heel scherp zijn om te zorgen dat er voldoende biologische bestrijders aanwezig zijn in de kas, vooral als het droog en schraal weer wordt kan rode spint echt een probleem worden.
Slakken is bij ons niet echt een probleem maar in de oudere planten zien we toch wel eens wat slakken schade, nu hebben we wat slakkenvallen met zemelen staan en deze lijken verbazend goed te werken en vangen we veel meer slakken als dat we dachten te hebben. Omdat deze slakkenvallen nog een proef zijn kan ik er geen foto van laten zien, maar zodra deze ergens te koop zijn zal ik hier over vertellen.
Afgelopen weken hebben we het glas aan de binnenzijde schoon gespoten met veel water, want hoewel we nu niet al het licht nodig hebben blijft schoon glas heel belangrijk om juist met de dagen dat er weinig licht is voldoende assimilaten te maken.
Ook hebben we de vloer onder de planten weer helemaal schoon gemaakt zodat hier geen onkruid kan groeien, want onkruid betekend vaak dat er meer ongedierte in de kas komt te zitten. In een cymbidium plant heeft een trips het niet zo naar zijn zin en worden er niet zoveel eitjes afgezet, echter als er onkruid staat wat de trips wel lekker vind zullen de tripsen hier wel veel eitjes afzetten en deze zorgen weer voor schade in onze cymbidiums.
Al onze planten krijgen water met de druppelaars, maar in het voorjaar  als alles weer op zijn plaats staat gaat de regenleiding een keer aan om bovendoor te regenen zodat alle potten weer mooi gelijk nat worden.
Op onze website zijn nog wel grond en potten te bestellen, maar planten hebben we even uitgezet. De jonge planten zijn opgepot en als we deze gaan versturen is dit niet goed voor de wortels die net beginnen uit te lopen en de planten die komende winter moeten gaan bloeien wil ik graag nog even in de kas houden zodat ik zeker weet dat als u een bloeibare plant koopt, deze ook zal gaan bloeien van de winter. Vanaf half juli zullen alle planten weer beschikbaar zijn, met ook wat nieuwe soorten als Prem 2.0,  en Wyne.
Ook hebben we de afgelopen 2 maanden veel scheuten in gebracht bij het laboratorium, zodat we ook in het seizoen 2027-2028 weer bloeiende planten hebben.
Voor allemaal een fijn zomer.