SOMS GEBEURT ER IETS WAT JE LIEVER NIET ZOU ZIEN

Afgelopen week hadden we niet het weer dat we het liefst niet hebben als je cymbidiums teelt.
Overdag dag meer dan 30 graden en nacht temperaturen die ruim boven de 20 graden bleven. Wat een gemiddelde etmaal temperatuur opleverde van meer dan 27 graden in de kas.
En dan werd de plant temperatuur nog enkele graden hoger, ondanks het krijt op het dek en de regenleiding die regelmatig aan ging.
Op deze momenten zie je grote verschillen tussen de verschillende soorten. Bijvoorbeeld onze "Ice Cascade" geeft er niets om, vind het wel lekker.
Maar ons nieuwe soort Winn denk daar anders over, om de jonge scheuten te beschermen wordt het vocht uit de oude bladeren getrokken.
Natuurlijk wel een goede actie voor dat moment, maar de plant wordt er niet mooier van. Het lijkt erop dat deze soorten welke een kruising zijn tussen Hutchings en Ice cascade veel meer beschermd moeten worden met dit extreme weer. Dit kan door meer krijt, maar ook andere voeding of anders grondmengsel. Nog wat uit te zoeken voor de komende jaren. Het lijkt nu wel erger dan dat het is, over 8 weken zijn de nieuwe scheuren zo groot dat ze het oude gewas bedekken, en de lelijkste bladeren zullen eraf vallen. We zien dit ook gebeuren als we cymbidium planten in de tuin zetten, zolang ze lekker in de schaduw onder een boom staan blijven ze mooi groen, hebben ze minder schaduw dan kunnen ze verbranding oplopen, wel goed voor de bloei, maar niet zo mooi gezicht.