HEBBEN WE GENOEG TAKKEN IN ONZE CASCADE CYMBIDIUM DIT JAAR?

Voor elke cymbidium liefhebber maar ook de professionele kweker is het elk najaar weer de vraag, gaan we voldoende takken krijgen.
Ja, we denken te weten wat we moeten doen om de cymbidium te laten bloeien maar dit is een eigenwijze plant die nog lang niet al zijn geheime heeft prijs gegeven.
Voor onze vroegste soorten Harwin, Indian summer en de vroege ice cascade ziet het er goed uit, voor de soorten die na 1 januari bloeien moeten we nog even geduld hebben voordat alle knoppen zichtbaar worden.
Afgelopen weken ben ik een paar keer benaderd door cymbidium liefhebbers dat ze nog geen knoppen zagen in hun plant. Het kan natuurlijk zijn dat de knoppen nog niet zichtbaar zijn omdat ze de plant al vroeg in het voorjaar buiten hebben gezet en de knoppen gewoon nog niet zo ver zijn, maar deze komen wel.
In het andere geval is de kans groot de er geen of erg weinig knoppen gaan komen en dit komt omdat de plant of geen koude periode heeft gehad, maar het kan ook zijn dat de plant te veel verwend is door te veel voeding.
In het voorjaar is dat niet erg. Maar in de zomer als de planten mooi groeien moeten we gaan proberen de groei een beetje te stoppen zodat hij aan zijn knoppen gaat denken. Wat kunnen we doen om dit te bereiken, in de praktijk betekend dit vaak minder water en voeding geven met als gevolg dat de bladeren wat geler worden.
Het kan echter zijn dat er in het voorjaar veel voeding geven is met bv 20-20-20 dan is het beter om de potten begin juni even goed door te spoelen met regenwater zonder voeding omdat anders te kans bestaat dat de plant toch nog te veel reserve voeding heeft en lekker door blijft groeien.
Zodra de knopjes zichtbaar worden kan er weer meer water en voeding gegeven worden dat de takken goed kunnen uitgroeien